Welk ei is nu echt het lekkerst?

bij Ellis
Eitest_healthtastic

Vraag jij je ook altijd af welk ei je nu moet pakken, als je voor het eierschap staat? Je hebt ze namelijk in alle kleuren, maten en varianten: buiteneieren, omega3-, biologisch, mais-, vrije uitloop-, witte scharrel-, scharrel- en paaseieren. De eieren die de slager, groentewinkel of -boer verkoopt mogen we in dit rijtje natuurlijk niet vergeten. Je ziet eigenlijk door de bomen het ei niet meer. Ik maak daarom altijd een keuze op gevoel en waar ik zin in heb. Meestal is het een scharreleitje en ik check dan ook nog altijd de ‘beter leven sterretjes’. Dit is een keurmerk dat afgegeven wordt door de dierenbescherming voor de leefomstandigheden van de kip. Maar goed, welk eitje is nu eigenlijk echt het allerlekkerst? Ik deed de ‘eiertest’ met de 3 meest verkochte eieren: op de foto v.l.n.r. het maïsei, Theodora- ei (oftewel een ei van een bevriende loslopende ruime tuinkip, te koop bij de slager, groentewinkel of boer) en het scharrelei.

Zijn eieren gezond?
Voordat ik losbarst over mijn test wil ik je de benefits van het eten van een ei uitleggen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: eieren zijn gezond! Ze bevatten namelijk antioxidanten en zitten natuurlijk vol met eiwitten. Daarnaast bevatten ze ijzer, vitamines B, B12, E, D en ongeveer 75 kcal. Het eigeel heeft invloed op het cholesterolgehalte, ga daarom bewust om met het eten van eieren (Lees: eet geen 4 eieren op 1 dag). Wil je toch meer eieren eten per dag (omdat je een hogere eiwit behoefte hebt, bijvoorbeeld door je sportgedrag)? Eet dan het lekkere gele gedeelte niet op (zucht).

Eitest_healthtastic

Markering

 

Eitest_healthtastic

Ze worden gekookt

De test
Nu over naar de test. Ik heb 3 verschillende eieren vergeleken, helaas deed ik dit niet blind. Maar ik denk dat dit de pret niet mag drukken. De eieren had ik voorzien van een letter, om ze zo uit elkaar te houden. Eigenlijk was dit niet echt nodig want ze hadden alle 3 een verschillend uiterlijk. Het maïsei was licht van kleur en redelijk dik van vorm, het Theodora-ei zat onder de modder, was slank (dit moet een jonge kip zijn geweest!) en licht van kleur en het scharrelei was donker van kleur en dik. Na 7 minuten koken heb ik de eieren even laten schrikken onder koud water, want ze moesten wel weten dat ze binnen 5 minuten geproefd gingen worden. De eieren moesten er nu dan echt aan gaan geloven. De bovenkant werd eraf gesneden en het proeven kon beginnen.

Eitest_healthtastic

De dooier

Het maïsei was als eerste aan de beurt. De dooier was licht oranje en smeuïg. Het ei had een volle en licht zoete smaak. Misschien was het de maïs die ik proefde. Het eiwit kan ik beschrijven als ‘rubber’, ik kreeg het lastig uit het schaaltje. Daarna proefde ik het Theodora-ei. De dooier van dit ei was een stuk geler, maar ook weer lekker smeuïg. De smaak van dit ei kan ik beschrijven als romig. Het eiwit was minder ‘rubberig’ dan die van het maïs ei. Ik dacht te ontdekken dat dit ei een tikkeltje naar graan smaakte.  Als laatste was het scharreleitje aan de beurt. Dit ei was dikker en dus het meest smeuïg. De dooier was diep oranje. Het ei had een volle smaak en had wederom ‘rubberig’ eiwit. Dit ei had een sterk velletje (jullie weten dan direct waar ik het over heb, toch?) dat het eten van dit ei iets minder comfortabel maakte.

En dan nu de uitkomst
Doe de roffel… het ei dat ik het lekkerst vind is: het Theodora-ei. Ik ben eerlijk, een ei blijft een ei, de verschillende soorten zijn dan ook lastig te onderscheiden en vergeet niet, smaken verschillen. Maar de combinatie tussen het romige eigeel en het minder ‘rubberige’ eiwit, maakt dat dit voor mij het favoriete eitje is. Daarbij telt natuurlijk mee, dat ik weet dat de maker van dit ei in alle opzichten een beter leven heeft dan die van het 3 sterren scharrelei dat te koop is in de supermarkt.

Lieve Theodora, van mij krijg je een 10 en ik hoop dat je nog lang lekkere romige eieren mag leggen.
Check hier mijn lievelingsgerecht met eieren!

Om alle andere kippen niet buiten te sluiten, draag ik deze blog op aan de dierenbescherming omdat zij zorgen voor een beter leven van de dieren!

Ook interessant voor jou

Laat een reactie achter

Healthtastic maakt gebruikt van Cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen, klik dan op accepteer. Accepteer Lees hier meer