Tips om sportief de zomer door te komen

bij Ellis
EllisVisser_triatlon

In een van mijn vorige blogs gaf ik mijn mening over goede voornemens (niet gelezen? Lees dan hier mijn blog terug). Ik zou graag willen inzoomen op de sportieve voornemens die we maken in het begin van het jaar. Velen van ons nemen spontaan een sportabonnement omdat we graag de zomer in gaan met een paar kilo’s minder. Maar wat als die zomer dan echt is aangebroken? Hoe vaak laat jij dan dat strakke lijf nog zien in die sportschool, in de natuur of bij de vereniging?

Als je een bepaald doel voor ogen hebt, is het belangrijk dat je gestructureerd te werk gaat. Het heeft geen zin om zes maanden te knallen en vervolgens met regelmaat je gezicht te laten zien op het terras voor een goed glas chardonnay, een portie bitterballen en je sportschema op te bergen in de hoek van de kast. Je zal ook in de zomer je goede voornemens door moeten zetten. Daarmee zeg ik trouwens niet dat we niet moeten genieten van alles wat de zomer te bieden heeft. Het is namelijk zo dat je voor 90% van de tijd ervoor moet zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Die 10% mag je dan doorbrengen op het terras.

Maar hoe doe je dat nu? Ik geef je een aantal tips om de zomer sportief door te komen:

#1 Gebruik je zomer energie!

Als de zon zich laat zien, krijg je vaak meer energie dan in de winter. Maak hier gebruik van. Als ’s morgens het zonnetje in je slaapkamer naar binnen schijnt, trek dan je sportschoenen aan en ga aan de slag. Je zult zien dat je je de hele dag energiek voelt. Morgen weer!

#2 Houd structuur, maar overdrijf niet

Zoals ik al zei is het belangrijk om je te houden aan je sportschema. Maar overdrijven heeft geen zin. Als je bijvoorbeeld op een warme dag een hardloopsessie hebt gepland, doe dan een tandje terug. Ga naar de verkoelde sportschool of ren geen 10 kilometer, maar 5 kilometer op een laag tempo.

#3 Sport tijdens je vakantie

Dit klinkt misschien wat overdreven, maar wanneer je je sportritme op vakantie probeert door te zetten loop je niet tegen die sportdip aan bij terugkomst. De hotels bieden niet voor niks fitness aan in een hotel of bieden yoga of andere sportactiviteiten aan. Maak er gebruik van of sluit gewoon aan bij een les. Je kunt natuurlijk ook gewoon je work-out doen in de hotelkamer. Gelukkig vinden we het steeds belangrijker om te sporten tijdens de vakantie, bekijk dit onderzoek over fitness in hotels maar eens.

#4 Verkoel jezelf na het sporten

Heb je last van de warmte in de zomer? Neem dan eens een koude douche nadat je heb gesport. De koude douche zorgt ervoor dat je lekker afkoelt na het sporten en je je zult voelen als herboren. Ook sporten in de regen is een genot, je zal zien dat je lichaam je dankbaar zal zijn als je niet schuilt tijdens het sporten, maar juist een regendansje doet en geniet.

#5 Zomerstop? Ga toch sporten

Je vereniging heeft een zomerstop, wat nu? Ga toch door met sporten. Er is namelijk niks ergers om na een zomerstop weer te moeten beginnen. Daarnaast zegt mijn broer Ron Visser, en tevens mijn krachtcoach zoals jullie weten, dat het erg belangrijk is om onder begeleiding door te sporten. Na een zomerstop heb je namelijk de neiging om twee keer zo hard aan de bak te gaan, waardoor blessures op de loer liggen. Schakel een professional in en zorg dat je goed voorbereid, en sterker, aan een nieuw seizoen kan beginnen. De drie belangrijkste redenen om in de zomerstop te blijven sporten zijn; voorbereiden voor het komende seizoen, blessurepreventie en het verbeteren van je prestatievermogen. Wellicht interesse in offseason strenght training? Neem dan contact op www.ronvisser.com

#6 Sport buiten op koele plekken

Lekker zwemmen in open water, wandelen in het bos of fietsen in de avondzon. Allemaal activiteiten die heerlijk zijn om te doen als het overdag te warm is. De activiteiten zullen ervoor gaan zorgen dat je nog meer energie gaat krijgen, want buiten sporten is het lekkerste wat er is.

#7 Maak een weekplanning

De agenda staat in de zomer bol van de sociale terrasafspraken. Maak iedere week een planning met een goede balans tussen beweging en ontspanning. Probeer je hier aan te houden. Zo hou je meer grip op je balans en hou je controle over de momenten dat je afschakelt.

Mijn boodschap is niet alleen dat het belangrijk is om in de zomer door te sporten, maar eigenlijk dat het belangrijk is om een gezonde leefstijl voort te zetten, ook in de zomer. Die gezonde goede voornemens zijn levenslang. Het is wat mij betreft niet volhouden, maar eigen maken. En ik ben ervan overtuigd dat wanneer je 6 maanden bezig bent, je je niet van de sportieve baan moeten laten slaan door een zon die schijnt. Met deze tips weet ik zeker dat je ook de zomer makkelijker fit zal doorkomen.

Let the sun shine!

Ook interessant voor jou

Healthtastic maakt gebruikt van Cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen, klik dan op accepteer. Accepteer Lees hier meer