Smaakvolle avond bij Restaurant Vanille

bij Ellis
eperheide_lam

Het zonnetje laat zich weer zien. Geuren, kleuren en smaken van de lente zijn weer volop te proeven. Ik kan er enorm van genieten. Eigenlijk heeft ieder jaargetijde wel iets bijzonders. Zo staat de lente voor mij voor lamsvlees en asperges. Sinds onze verhuizing ren ik met regelmaat langs de plaatselijke aspergeboer De Poshoof. Cool om te zien dat dit witte goud zo dichtbij groeit. Ook het lamsvlees is hier in de regio te krijgen. De lammetjes worden namelijk geboren bij de schaapskooi in het gehucht Eperheide in het heuvelland. Maastricht culinair organiseert samen met een aantal restaurants de week van ’t Eperheide lam. Van 9 t/m 15 april zullen de restaurants exclusieve gerechten maken waar dit lam te proeven is. Benieuwd welke restaurants dit zijn? Klik hier. Ik mocht alvast voorproeven bij Restaurant Vanille in Eijsden. Ik kan alvast verklappen, dat het een bijzonder lekker bezoek was. Ik zal je snel meer vertellen…

Eperheide_week

t Eperheide lam – week

Bij Restaurant Vanille eet je bijna nooit hetzelfde. Ze wisselen -bijna- iedere dag van gerechten. Peter van Rooij, eigenaar van dit restaurant, koopt de ingrediënten ’s morgens vers in. Zo kun je hier dus iedere week (of dag) verrast worden met iets anders. Zo lieten ook wij ons verrassen. Wat we wel wisten, was dat we lam kregen en bij ieder gerecht een bijpassende wijn.

Entree
Restaurant Vanille is de culinaire hotspot van Eijsden. Bij binnenkomst is ons direct duidelijk dat dit een exclusieve plek is waar veel aandacht is voor beleving. Niet heel veel tafeltjes, rustig ingericht, mooie vloer en strak ingedekte tafels. Hier kun je lekker lang tafelen! Als wij Vanille bezoeken, zijn bijna alle tafeltjes bezet. Reserveren is denk ik daarom altijd slim om te doen. Wij krijgen een tafeltje aan het raam en een glaasje bubbels aangeboden. Bij het glaasje bubbels ook de amuse: een aspergesoepje met hoeve kip. Lekkere starter.
Prosecco: Le Couchon – brut

amuse_bubbels

Aspergesoep en bubbels

Gang 1
Onze eerste echte gang was een mooie stapeling van ingrediënten. De chefkok, Jerome Fleur, vertelde ons dat dit de gestoofde Eperheide lam is, met daaronder asperges, knapperige doperwten en on-top frisse couscous. De couscous, omdat Peter bij lam altijd aan de Arabische keuken moet denken. De lam is krachtig van smaak, erg lekker. De starter is koud en heerlijk fris door de couscous en asperges.
Wijn: Corte Giara, Pinot Grigio, tropisch fruit

eperheide_lam

Torentje met ’t Eperheide lam

Gang 2
De tweede gang is een diep bord met daarin wederom een kunstwerk van verschillende ingrediënten. Dit keer een platte coquilles (favoriet van Peter), venkel, avocadocreme, soyaschuim, kaviaar en een gefrituurd eitje. Afgemaakt met kleine bloemetjes. Werkelijk een smaaksensatie.
Wijn: Pouilly-Fumé. Noord Frankrijk. Smaakvol, bloemig, mango, passievrucht

coquilles_gefrituurd_ei

Coquilles en een eitje

Gang 3
Ik kan niet meer zeggen dan, dat ook dit gerecht er weer uitzag om op te eten. Dat kwam goed uit :). Dit keer een stukje heilbot met daarbovenop een laagje ganzenlever, met jus van morieljes en afgemaakt met gepofte rijst. Mijn gezelschap heeft misschien wel vier keer gezegd dat dit toch wel errug lekker is. En dat was het ook.
Wijn: Epilogo, Sauvignon Blanc met moscatel. Fruitig, creme, boter

heilbot

Heilbot

Gang 4
Gang 4 is een knapperig stukje zwezerik (favoriet 2 van Peter, en ook van ons) met champignons a la escargots, stukjes knolselderij en schuim van knolselderij. Daarbij twee knapperige taco’s met malse smeuïge kalfstong met een mosterdtopping. Veel verschillende smaken, speciaal en erg lekker.
Wijn: Bourgogne 2013, Pinot Noir, licht fruitig, fris met lichte pepers

zwezerik

Zwezerik

tacos

Taco’s

Gang 5
Grande finale! Het hoofdgerecht. Wederom lam, dit keer van iets verder weg, namelijk Nieuw Zeeland. Prachtig stukje vlees, waar het mes zo doorheen glijdt. Heerlijke smaakvolle jus, met veel verschillende seizoensgroenten. Zoals romanesco, courgette, champignons, peultjes, aubergine en een klein aardappelkroketje. Dit was een echte grande finale. Heerlijk tot de laatste hap.
Wijn: Poggio, kleine broertje van de Brunello, zurig, kruidig, frambose

lam

Lam van iets verder weg

Gang 6
We sluiten dit uitgebreide diner af met een fruitig toetje. Het is een parfait van witte chocolade en natuurlijk vanille met daar omheen stukjes ananas en mango, afgemaakt met toefjes homemade merengue. Zoet, maar niet te zoet. Daar hou ik van. Deze parfait, is perfect.
Wijn: Moulin-Pouzy, zoet, fruitig, bloemig, honing

toetje

Parfait

Ons bezoek aan dit restaurant was een succes. Een goede afwisseling van vlees en vis, zwaar en licht. Alle gerechten waren rijk van smaak. Zo ook de wijnen. Het personeel is vriendelijk, professioneel en houd alles goed in de gaten. De chefkok laat zich regelmatig aan de tafel zien en dat is iets wat ik erg prettig vind. Niet alleen Nederlanders vinden hun weg naar dit restaurant, ook onze zuiderburen (De Franstalige Belgen) komen eten bij dit fijne restaurant. Met een aantal Franstaligen om ons heen, waande we ons zo in het buitenland. En dat op nog geen 10 minuten van Maastricht. Genieten.

toetje_happy

Happy me

Wil jij nu ook eens gaan proeven hier bij Restaurant Vanille of wellicht bij een van de deelnemende restaurants?:

Restaurant Vanille
Diepstraat 1, 6245 BJ Eijsden
Reserveren: +31 (0)43 4093554
Restaurant Vanille heeft op donderdag en zondag speciale menu’s. Kijk vooral eens op hun website.

’t Eperheide lam proeven? Klik hier voor de andere deelnemende restaurants.

Ook interessant voor jou

Healthtastic maakt gebruikt van Cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen, klik dan op accepteer. Accepteer Lees hier meer