Vlieland, wat ben je mooi! Lees hier mijn tips

bij Ellis
Vlieland_zee_ellis

Mijn tripjes gaan vaak naar verre landen of ergens in Europa. Vakantie in eigen land is al heel lang geleden. Ik vermoed met mijn ouders naar de Noordzee toen ik 14 was. Toen Claudia, mijn geweldige reisgenootje op dit tripje, begin dit jaar met het idee kwam om naar Vlieland te gaan, was ik eigenlijk direct enthousiast. Waarom naar Barcelona, Rome of Valencia als er in eigen land ook genoeg te beleven valt. En wat was het te gek! Ik neem je mee tijdens onze trip…

Reis
Ik vertrok vanaf Maastricht en vanaf daar is het best een tripje naar Vlieland. Maastricht > Amsterdam > Harlingen > Vlieland. Van thuis tot B&B was het 6,5 uur. Je zult misschien denken “dan ben je ook in het zuiden van Frankrijk”, maar lees rustig verder. Vlieland is echt mooier. In Amsterdam centraal station haalde Claudia me op met de auto om vervolgens onze reis voort te zetten over de afsluitdijk richting Harlingen. Nou.. die afsluitdijk. Ik ben ooit op Key West (Florida) geweest en soms was het de vergelijking waard.

Eenmaal bij Harlingen aangekomen misten we onze langzame boot. We pakten de snelle waardoor we binnen 45min op Vlieland waren. Bij aankomst overviel mij een bepaalde rust. Heel gek, dit eiland heeft iets unieks. Ik kan het niet uitleggen. Vlieland is eigenlijk 1 lange straat, de Dorpsstraat, waar alle winkeltjes, restaurantjes en kroegjes liggen. Die straat loop je vanaf de haven ook direct in. Daarnaast kent het veel natuur en natuurlijk de Wadden- en Noordzee.

Vlieland_haven_2

HOI!

Vlieland_dorpstraat

Huisje in de Dorpsstraat

Hier komen onze beste tips:

Leut | Dorpsstraat 118 
We hadden goede research gedaan voor een leuk verblijf. Vlieland heeft een aantal hotels, campings en een vakantiepark. Wij wilden iets kleinschaligs en het liefst met een gezond ontbijtje. We vonden Leut en wat was dat leuk. Leut ligt aan de Dorpsstraat, heeft een klein terras, een restaurantje waar je tot 18.00 kunt genieten van salades, soepjes en broodjes en een aantal prachtige kamers om te verblijven. Wij hadden een kamer aan de achterkant van het pand. De kamer had een klein zitje en een heerlijk bed. Wij waren helemaal in onze nopjes want de inrichting was helemaal onze smaak. Leut was perfect voor ons. Het ontbijt bestel je gewoon van de kaart en bij terugkomst van een lange fietstocht eet je hier de beste wortel- en aardbeientaart. Geloof ons.

Vlieland_leut_1

Onze kamer in B&B Leut

Vlieland_leut_ontbijt

Mijn ontbijtje

Vlieland_leut_bord

Niet te missen vanaf de Dorpsstraat

Vlieland_leut_bord2

Dagelijks vers gebak

Vlieland_leut_taart

Wij aten taart!

Fietsen
Wellicht een activiteit voor bejaarden, maar op Vlieland rijden geen auto’s en ben je aangewezen op de tweewieler. Wij huurden voor het hele weekend beide een fiets en betaalden daar geen drol voor. Je bent niet de enige die een fiets wilt huren, maar vervolgens kom je werkelijk niemand tegen op het eiland. Ideaal. We fietsten de VVV route van 20KM, die ons voornamelijk over schelpenpaden liet rijden. We kwamen onder andere langs de haven, de torenvijver met jonge eendjes, de Noordzee met natuurlijk de duinen, vliehors en het Posthuys waar we een welverdiende lunch aten. Tijdens deze tocht kom je verschillende dieren tegen maar voornamelijk de bokjes laten zich graag zien. De duinen en witte zandvlaktes zijn adembenemend mooi. Nog nooit heb ik Nederland zo mooi gevonden als hier.

Vlieland_fietsen

Claudia op het schelpenpad

Vlieland_haven_3

De haven

Vlieland_eenden

De Torenvijver

Vlieland_natuur

Duinen en bokjes

Vlieland_posthuys

Het Posthuys

Vlieland_posthuys_broodje

Geitenkaas met warme cranberry

Vlieland_posthuys_broodje_makreel

Broodje met makreel

Duinen, zon en zand
Er zijn drie dingen veel te vinden op Vlieland, nouja eigenlijk vier, maar laat ik beginnen met de drie meest voorkomende: zand, zon en duinen. Tijdens onze fietstocht heb ik duinen gezien zoals in de boekjes. Zover als je kunt kijken zie je duinen. Heuveltjes duinen met kleine plekjes waar je je achter kunt verschuilen. De zon scheen en het waaide. Typisch Nederlands weer waarbij je levend verbrand, zo hebben wij mogen ervaren. Daarnaast kent Vlieland enorme brede stranden waar je heerlijk op kunt wandelen. Ook hier kom je wederom geen mens tegen. Wat een rust, we hebben echt genoten.

Kom je wel mensen op het eiland tegen dan kom je bij mijn vierde punt: Ik denk namelijk met veel plezier terug aan het enthousiasme en gastvrijheid van de Vlielanders, zij maakten ons verblijf nog net ietsje fijner.

Vlieland_Ellis_strand

Aan het begin van de Vliehors

Vlieland_Ellis_duinen

In de duinen richting het strand

Vlieland_vliehorst_strand

Het brede strand

Vlieblues
Wij hadden het geluk dat het weekend dat wij Vlieland bezochten (22-23-24 juni) het eiland in het teken stond van de Vlieblues. Een super gezellig event met in verschillende restaurants live muziek. Tijdens het eten mee swingen op de lekkerste blues. Het meest hebben wij genoten in onze stamkroeg (ja, na twee dagen) Het Loodscafe. Bram, de barman, bezorgt je een heerlijk relaxte avond in de kleinste kroeg, en volgens mij ook de enigste kroeg, van Vlieland. Daarnaast gingen wij eten bij Restaurant Zeezicht. Onder het genot van live muziek en een goed glas wijn, aten wij hier echt heerlijk. Ook hier trouwens weer super vriendelijke mensen. De Randstad kan er nog wat van leren ;).

Vlieland_zeezicht

Glaasje Wad water, snap je ‘m?

Vlieland_zeezicht_carpaccio

Carpaccio

Vlieland_zeezicht_zoeteaardappellasagna

Zoete aardappel lasagna

Vlieland_zeezicht_schelvis

Schelvisje

Vlieland_zeezicht_blues

Vlieblues

Vliehors
Onze laatste dag sloten we af met een bezoek aan de grootste zandvlakte (24km2) van Noord-Europa. Het mag gezegd worden: PRACHTIG! Ik heb me verwonderd van over alles wat ik hier gezien heb. We reden met de Vliehors express naar het meest westelijke punt van het eiland en zagen hier naast Texel ook een zeehond. Op gepaste afstand hebben we hem mogen bewonderen. Ondertussen showde mama zich in het water. Zo grappig.

Op dit meest westelijke punt is een oude steiger te zien waar vroeger het pontje tussen Texel en Vlieland aanlegde. Iets verder op deze zandvlakte staat het drenkelingenhuisje. Ze hebben hier een museum van gemaakt waarin allemaal rotzooi uit de Noordzee verzameld wordt. Ik ga er niet teveel over zeggen, je moet het gewoon gaan bekijken.

Vlieland_vliehorst_express3

Express

Vlieland_vliehorst_steiger

De oude steiger

Vlieland_vliehorst_express

De banden laten sporen achter

Vlieland_vliehorst_drenkelingenhuisje

Het drenkelingenhuisje

Vlieland_vliehorst_muzikant

Muzikaal vertier

We zijn twee dagen op Vlieland geweest. Wat mij betreft te kort. Ik had graag nog iets langer willen blijven zodat we naast actief zijn ook echt de rust hadden kunnen opzoeken. Het eiland nodigt uit om op het strand of in de duinen te gaan zitten en uren te staren naar de vogels, boten of gewoon het gras dat heen en weer waait. Nu al zin in. We hebben ons voorgenomen vaker de Nederlandse eilanden op te zoeken want dit is de spot wanneer je opzoek bent naar rust, lekker eten maar ook een beetje activiteit in de vorm van beweging of voor eengoed avondje stappen (Ja echt! Hier gaat het in de nacht goed los hebben we mogen ervaren): Ga naar Vlieland, of kan ik beter Vliebiza zeggen?

Vliebiza, tot snel!

PS: Ik kon geen keuze maken in de vele mooie foto’s die we gemaakt hebben. Wil je meer zien? Check dan mijn verhaal op Instagram

Vlieland_vliehorst_2

Tot snel Vlieland

Vlieland_Ellis_Claudia_vliehors

Clau & Ell

Ook interessant voor jou

4 Reacties

sjnneke wempe 9 augustus 2018 - 12:39

Ik heb genoten van uw verslag, helemaal herkenbaar. Ongeveer 35 tot 40 jaar geleden bezochten wij Vlieland 3x in de winter. Gingen op kartonnen dozen de duinen a f in de sneeuw. 1 x afgesloten geweest door bevriezing. Door een vriend van mijn zoon ook Vlielandfan geworden en na zoveel jaren nog steeds. Toen mijn zoon het hard nodig had een paar jaar geleden heeft hij ook zijn rust daar gezocht, was allen erg teleurgesteld dat het oude Posthuys niet meer in de oorspronkelijk staat was . Zand op de grond met een grote potkachel in het midden van het restaurant en volgens mij alleen pannenkoeken op het menu. Zijn zoon volgt nu de opleiding op Terschelling voor maritiem officier, dus de eilanden hebben wel aantrekkingskkracht. Ik zelf kan jammer genoeg denk ik niet meer alleen daar heen, loop met een rollator en fietsen gaat mondjesmaat. Ik vind het leuk dat jullie zo hebben genoten en dat gevoel dat je over je krijgt als je aan wal stapt is werkelijk heerlijk. Ik stop maar want er valt nog zoveel te vertellen, maar ik vond uw reactie zo leuk dat ik ook weer enthausiast werd. Een gezellig weekend en misschien een spoedig bezoek aan ons mooie Vlieland.

Ellis 9 augustus 2018 - 14:35

Hartelijk dank voor uw reactie en wat leuk om te lezen dat u ook weer enthousiast werd na het lezen van deze blog. Vlieland heeft iets magisch, wat ik nog bij geen enkel eiland heb meegemaakt. Hopelijk kunt u toch nog eens naar het eiland toe! Ik wens u het beste, Ellis

Vlieland, wat ben je mooi! | Vlieland in je element 12 juli 2018 - 16:04

[…] hier Ellis […]

C.J.Keuker-Ploeger 11 juli 2018 - 10:17

Jouw verhaal over je belevenissen, vol verbazing, op “ons” mooie Vlieland heb ik met veel plezier gelezen.
Vlieland verveelt nooit. Ik kom er al mijn hele leven. Sinds 1948.
Als je nog eens komt , is het ook fijn om de wandeling langs de Kroonspolders te doen.
Alle waddeneilanden zijn de moeite waard om te bezoeken. Ieder eiland heeft zijn eigen karakter en ze zijn niet met elkaar te vergelijken.
Veel plezier de volgende keer op Vlieland.
P.S. Noem het aub. geen Vliebiza, dat klinkt te yuppig vinden de echte Vlieland liefhebbers.

Opmerkingen zijn niet mogelijk.

Healthtastic maakt gebruikt van Cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen, klik dan op accepteer. Accepteer Lees hier meer