Mijn 24 uur bij SoDelicious

bij Ellis
Sodelicious-pattiserie-cheescake

Een gek idee, werd werkelijkheid en zo liep ik -bijna- 24 uur mee bij SoDelicious in Maastricht. 24 uur? Nou.. het werden er stiekem iets minder, omdat mijn benen het aan het einde van de dag wel welletjes vonden (wat een respect voor iedereen in de horeca). Het gekke idee was om alles in de organisatie mee te maken. En dat is nogal wat bij SoDelicious. Met een klein beetje horeca ervaring ging ik de uitdaging aan. Wat heb ik genoten. Ik neem je 24 uur mee.

Sooooo Delicious

Vanaf dat de zaak is uitgebreid gaat het licht hier eigenlijk nooit uit. Wanneer de bakker klaar is met brood bakken en de patissier zijn taarten uit de oven haalt, gaat de horecazaak open voor ontbijt, lunch en diner. Als de chefkok voor de laatste keer in zijn saus draait, staat de bakker alweer bijna op de stoep. Hier draait alles 24 uur door. Een bijzonder concept en dat is ook hard werken mocht ik zelf ervaren.

Sodelicious-verkoop

De winkel

4:00 | Van Visser naar Bakker

Mijn dag begon om 4.00 uur bij de bakker. Ik werd wat gespaard, bakker Kevin was namelijk al om 2.00 uur begonnen (wat een tijd!) en had de nodige voorbereiding voor mijn komst al getroffen. Gespreid bedje noemen ze dat ook wel, alleen moest ik juist dat warme bed vroeg verlaten. Nadat ik mijn bakkerstunue had aangetrokken, ging ik direct van start. Er lag namelijk een bestelling te wachten voor meerdere hotels en horecazaken in Maastricht e.o.: Grote broden en kleine broodjes met speciale wensen. Ik woog de broodjes af, mocht het kneden ofja, de machine en leerde van alles bij over brood maken (en de geheimen van de bakker, sst..). Super leerzaam.

Flink aanpoten trouwens om alles op tijd af te krijgen.

Sodelicious-brood-kneden

Het kneden

Sodelicious-broodjes

Perfect afgewogen, al zeg ik het zelf

Sodelicious-de-bakker

De bakker aan het werk

Sodelicious-broodjes-afgebakken

Eindresultaat

Sodelicious-ellis-brood

In actie

6:00 | De morgenstond

Om 6.00 uur mocht ik even mijn bakkerstunue in de kast hangen om bij Ruben in de auto te stappen. Hij rijdt iedere dag alle bestellingen rond. Eerst een rondje Maastricht om vervolgens de grote ronde te rijden door heel Limburg. Terwijl ik samen met Kevin het brood bakte, zorgde Ruben dat de bestellingen logisch werden ingepakt en ingeladen in de auto. Ik hoefde alleen maar in te stappen om vervolgens alle bestellingen af te leveren op het afgesproken tijdstip: voor het ontbijt (bij de hotels). Heerlijk om ’s morgens de stad zo wakker te zien worden en daar een kleine bijdrage aan te mogen leveren.

Sodelicious-bezorgen

Ruben’s laatste check

Sodelicious-bezorgen-micky-browns

Precies op tijd

Sodelicious-bezorgen-morgenstond

De morgenstond

Sodelicious-bezorgen-hotelschool

De hotelschool

Sodelicious-bezorgen-confetti

Confetti!

7:00 | Zoet, zoeter, zoets

Bij terugkomst trok ik mijn tunue weer aan. Dit keer die van de patissier (gewoon hetzelfde bakkerstunue hoor), maar het voelde toch wel anders. Een klein intern feestje vond plaats. Ook patissier Dennis was al aanwezig toen ik arriveerde, dus had al heel wat taarten gebakken. Ik mocht starten met het beleggen van de aardbeienvlaaien, moeilijk dacht ik, maar overtrof mezelf en ook Dennis maakte ik trots met het resultaat. Daarna maakten we 40 tiramisu’s en ongeveer 25 cheesecakes. Natuurlijk nam ik even mijn moment en liet ik mijn vinger per ongeluk in het beslag vallen.

Echte honger had ik daardoor niet meer, maar een gezond ontbijtje ging er wel in. Ook het perfecte moment om de beentjes te laten rusten.

Sodelicious-pattiserie-vlaai

Mijn aardbeienkunstwerk

Sodelicious-pattiserie-vlaai-slagroom

Dennis maakt het af

Sodelicious-pattiserie-tiramisu

Tiramisu in de maak

Sodelicious-pattiserie-tiramisu-2

Om te smullen

Sodelicious-ontbijt

Mijn ontbijtje

11:00 | Verkoper in spé

Na een kleine pauze dook ik de winkel in, daar waar al het lekkers verkocht wordt. Anita legde me uit wat er zoal te koop was. Deze winkel ken ik goed, voor de uitbreiding kwam ik hier namelijk best vaak voor een high tea of iets anders lekkers voor bij de koffie. Nu is hier veel meer te krijgen. Naast brood en taart, kun je hier nu ook terecht voor iets lekkers bij de borrel of zelfs voor een volledige maaltijd (ik heb nog een verrassing voor jullie in petto, lees vooral door!). Ziet er allemaal even lekker uit.

Sodelicious-verkoop-logo

De winkel

Sodelicious-verkoop-2

Brood verkoop

Sodelicious-verkoop-taart

Taartjes enzo

13:00 | Terug in de tijd

De lunch draai ik mee in de zaak bij het team van Veronique. Na een aantal tafeltjes bediend te hebben, ruil ik mijn plekkie al snel in voor de bar. Ik kan het me nog goed herinneren van de tijd dat ik zelf in de bediening werkte. Die kopjes koffie kwamen nooit zonder knoeien bij de gasten aan, dus beter om ze deze keer gewoon alleen te maken. Het was best druk en ik was blij dat ik met mijn bardienstkwaliteiten een steentje kon bijdragen. Ik werd beloond met heerlijke boterhammen met carpaccio, wat ik weg smikkelde met een iets ander gevoel. Ik had tenslotte die ochtend zelf dit brood gebakken.

Sodelicious-diner-interieur-2

Klaar voor de lunch

16:00 | Chef de cuisine

Van de bediening, weer terug naar de vertrouwde keuken! De chefs waren druk met de mise-en-place voor die avond. Voordat ik daar mijn handen uit de mouwen ging steken, kreeg ik even de ruimte om te werken aan mijn eigen gerecht (jahaa). Want een van mijn favoriete gerechten ligt vanaf nu te schitteren in de winkel van SoDelicious. Met andere woorden is Healthtastic dus vanaf nu ook af te halen. Ik koos voor de parelcouscous met pancetta, groene asperges, doperwten en artisjok. Ga het proeven!

Sodelicious-gerecht-ellis-dop

Vers gedopt

Sodelicious-gerecht-ellis-asperges

En gesneden

Sodelicious-gerecht-ellis

Parelcouscous moet schitteren

18:00 | Laatste shift

De tijd voor het echte werk in de keuken was aangebroken. Ik voelde me vereerd om te leren van de chefs. Toch wel heel anders dan mijn eigen vertrouwde keukentje. Ik werd uitgeroepen tot de chef amuse en wanneer ik even niks te doen had keek ik mee of maakte ik de (voor)gerechten af. Het is best een klein werkveld en waar ik dacht dat in de keuken de koppen rollen, was er in deze keuken vooral veel humor te vinden. Lijkt me geweldig om zo je passie uit te mogen voeren. Ik heb genoten (en stiekem ook veel geproefd).

Ik ging samen met Fleur proeven in het restaurant. Nieuwsgierig hoe dit was? Lees het hier.

Sodelicious-diner-amuse

Amuse

Sodelicious-diner-interieur

Ingedekt voor gasten

Sodelicious-diner-keuken

Hard aan het werk, ik kijk toe 🙂

Sodelicious-diner-voorgerecht

Tonijn voorgerecht

Dankbaar

Mijn 24 uur bij SoDelicious sloot ik rond 21.00 uur af. Mijn lange werkdag zat erop. Het was inderdaad een gek idee om 24 uur mee te lopen, op voorhand leek het zelfs een uitdaging, maar het resulteerde in een te gekke dag. Veel geleerd, geproefd en gelachen. Zoveel verschillende mensen, wensen en verhalen. Stuk voor stuk bijzonder. Bij thuiskomst nam ik een warm bad en dook daarna snel mijn eigen gespreide bedje in.. dankbaar.

Dank je wel team SoDelicious!

SoDelicious
Stationsstraat 21-23
6221 BN Maastricht

 

Ook interessant voor jou

Healthtastic maakt gebruikt van Cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen, klik dan op accepteer. Accepteer Lees hier meer