Gezond eten op je werk

bij Ellis
Gezond_werk_lunch_trommel

Al die gezonde tips en recepten zijn mooi, maar wanneer je naar het werk gaat, wordt het toch moeilijk. Daar roepen de broodjes kroketten en vettige tosti’s je naam en is het erg lastig om toch voor de gezonde salade te gaan. Toch is het absoluut niet onmogelijk om ervoor te zorgen dat je ook op je werk aan je gezondheid werkt. Ik ben daar het levende voorbeeld van, ik zal je vertellen hoe ik dit aanpak.

Eten = energie
Mensen die zeggen dat ze vergeten te eten door drukte, kan ik nooit begrijpen. Mijn dag hangt aan elkaar vast met eetmomenten en daar ben ik heel erg blij mee. Ik eet wanneer ik merk dat ik zak in energie. En volgens mij moet dat ook zo zijn. Moe zijn is niet nodig als je voldoende slaapt en genoeg en gezond eet. Dat is wat ik dan ook de hele dag in gedachten heb. Dipje? Eten! Helaas biedt de bedrijfskantine niet altijd de meest voedzame maaltijd. Daarom neem ik altijd mijn eigen eten mee. Het kost wat tijd ’s morgens, maar ik maak het mezelf zo gemakkelijk mogelijk. Ik vertel straks hoe ik dit aanpak.

Ellis_FOOD

Geen dag zonder eten

De bedrijfskantine
Mocht het je nu echt niet lukken om ’s morgens die lunch te maken, maak dan gezonde keuzes in de bedrijfskantine. Ook mij gebeurt dit wel eens. De bedrijfskantine waar ik gebruik van kan maken heeft een saladbar. Niet alles wat hier wordt aangeboden is vers, maar er zitten ook wat bakjes gesneden tomaten, komkommer en sla bij. Gecombineerd met een gekookt ei en wat extra vergine olijfolie heb je een prima lunch. Bij ons hebben ze vers brood, dus vaak eet ik nog een sneetje brood erbij. Als jouw bedrijfskantine geen gezond aanbod heeft, loop dan naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Beweging en een gezonde lunch. Ik zeg win-win!

Mijn lunch
Maar hoe pak ik dit nou aan? Dat zit zo: Ik heb een heel gestructureerd eetpatroon. Dat houdt in dat ik eigenlijk iedere dag rond het zelfde tijdsstip iets eet. Het is erg gemakkelijk, want het kost ’s morgens niet veel tijd om na te denken over wat ik die dag zal gaan eten. De kracht zit hem in het patroon en de afwisseling van de producten hierin. Mijn boterhamtrommel is altijd gevuld met vier boterhammen, groenten en een ei. Het beleg en de groenten wissel ik af. Meestal duik ik de koelkast in en kijk ik wat er nog over is.

Maar hoe ziet dat eetpatroon er dan uit? Nou zo:
07.00 uur: Bakje havermout met rode vruchten, kopje koffie
10.00 uur: Een reep. Ik probeer af te wisselen. De ene keer een havermoutreep en de andere keer een eiwitreep
12.00 uur: Mijn boterhamtrommel wordt geopend en ik eet twee belegde boterhammen, met ei en een paar groentjes. De rest bewaar ik voor later. Voor mij is de lunch het startschot voor onbewerkt eten. Want zodra ik weer op mijn plekje kom, eet ik gefaseerd mijn trommeltje leeg
15.00 uur: Stukje fruit
17.00 uur: Net voordat ik de auto in stap, eet ik nog een stukje fruit
18.30 uur: Avondeten. Ik maak iedere dag iets anders. Het komt bijna nooit voor dat ik hetzelfde gerecht maak
20.30 uur: Bakje kwark met een beetje fruit

Door de dag heen drink ik minimaal twee doppers leeg en misschien wel vijf koppen thee.

In het begin keken collega’s gek naar mijn trommeltje. Ook omdat het bij ons heel erg normaal is dat je eet uit de bedrijfskantine. Het heeft even geduurd, maar ik zie nu meer collega’s met een eigen trommeltje. Zo gek is het dus niet. Het scheelt geld en je bent vooral heel gezond bezig.

Wat neem jij morgen mee naar het werk?

Ook interessant voor jou

Healthtastic maakt gebruikt van Cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen, klik dan op accepteer. Accepteer Lees hier meer