Pompoenschotel

bij Ellis

Als je herfst zegt, zeg je pompoen. Het is heerlijk om seizoensproducten te eten en bij pompoen buit ik dat flink uit. Pompoenschotel, pompoensoep, pompoenstoof, pompoen.. name it. Allemaal lekker. Maar ik eet het niet alleen omdat het het pompoenseizoen is, maar ook omdat het gezond is. Wist je dat pompoen, net zoals wortelen, goed is voor je ogen? En.. dat het boordevol ijzer zit? Daarom kan het ook prima gebruikt worden als vleesvervanger. Ow, en niet te vergeten, pompoen is echt ontzettend lekker!

Dit gerecht valt trouwens niet in de categorie “snel klaar”, maar het is de tijd zooo de moeite waard!

Voor 4 personen:
– 1 flespompoen (ongeveer 1,2 kilo)
– olijfolie
– 2 uien
– ½ bosje verse koriander
– 40 g rozijnen
– 1 tl kaneel
– ½-1 tl gedroogde chilivlokken
– 75 g gemengde olijven
– 400 gr tomatenblokjes
– 400 gr kikkererwten
– 1 groentebouillonblokje
– 320 gr couscous
– magere yoghurt, voor erbij

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Schil de pompoen met een dunschiller, snijd hem doormidden en schep er de zaden uit. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 3 cm. Verdeel ze over een grote bakplaat, hussel ze met een beetje olie door elkaar, strooi er een snufje peper en zout op en zet ze 35-40 minuten boven in de oven tot ze goudbruin.

Pel de uien, snijd ze grof en doe ze met een scheut olijfolie in een braadpan op laag vuur. Snijd de koriandersteeltjes fijn en doe ze met de rozijnen en het grootste deel van de kaneel en de chilivlokken bij de uien. Bak het geheel 20 minuten met het deksel op de pan, roer af en toe en voeg eventueel scheutjes water toe. Roer de stukjes pompoen als ze gaar zijn door de uien.

Doe de olijven samen met de tomatenblokjes en kikkererwten (met vocht en al) bij het pompoenmengsel. Verkruimel er het bouillonblokje bij, giet 500 ml kokend water in de pan, draai het vuur halfhoog en laat het gerecht terwijl je af en toe roert 40 minuten (zonder deksel) pruttelen of tot het heerlijk dik is.

Doe ongeveer 15 minuten voordat de stoof klaar is de couscous in een kom, giet er zo veel kokend water bij dat de korrels onder staan, laat dit 10 min staan. Schep de couscous om tot die luchtig is, voeg peper en zout naar smaak toe en kieper hem op een grote schaal. Schep er de pompoenmengsel over en maak het gerecht af met de yoghurt en korianderblaadjes.

Smakelijk!

Ook interessant voor jou

1 Reactie

Charlotte 23 januari 2017 - 20:25

De pompoenschotel was echt top! 😋

Laat een reactie achter

Healthtastic maakt gebruikt van Cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen, klik dan op accepteer. Accepteer Lees hier meer