Diepvries en blik gezond? Of is vers altijd beter?

bij Ellis
Diepvries_vers

Mijn diepvries ligt vol met doperwten, bloemkool, pompoen, fruit en nog veel meer ingevroren producten. Altijd handig om in huis te hebben en lekker voor in veel gerechten. Maar op mijn keuken is ook een houten schaal te vinden die bomvol ligt met verse producten. Wat is nu eigenlijk beter? Ik zocht het uit.

Verse groenten en fruit

Om maar direct met mijn favoriet te beginnen: verse producten. Slenterend over de markt opzoek naar de beste meloen en broccoli. Voor mij zijn dat echt geniet momentjes. Vervolgens met een volle tas naar huis om de lekkerste gerechten ermee klaar te maken. Wat ik vaak merk is dat de groenten niet lang houdbaar zijn. Dat komt doordat de groenten al een tijdje onderweg zijn naar mijn keuken. Hierdoor neemt de kwaliteit van de groente af. Niet alleen de structuur verandert, het verliest ook voedingsstoffen. Bereid verse groenten daarom altijd zo snel mogelijk, het liefst binnen twee/drie dagen. Dan bevat het nog de meeste voedingsstoffen. De gesneden groenten kun je het beste direct bereiden.

Ingevroren groenten en fruit
Zoals gezegd kook ik best wel vaak uit de diepvries. Maar is het nu gezond? Ik vind het in ieder geval wel lekker en vaak ook knapperig. Dit komt doordat de groenten na oogst kort worden geblancheerd en daarna direct ingevroren. Door dit proces blijven veel voedingsstoffen bewaard (40% van de oorspronkelijk gehalte). Na bereiding bevat het zelfs evenveel vitaminen, mineralen en smaak als verse groenten en fruit. Dan heb ik het wel specifiek over de producten die niet bewerkt zijn voor invriezen, zoals spinazie a la crème of de maaltijd gerechten. Zelf invriezen kan natuurlijk ook, maar heeft geen positief effect op de kwaliteit van de producten.

Uit blik
Ook blik kom je tegen in mijn keuken. Het is makkelijk, snel en lekker. Ik lees dan wel altijd aandachtig het etiket opzoek naar toegevoegde suikers en zout. Dit probeer ik te vermijden en die producten zijn bij goed zoeken wel te vinden. Producten uit blik verliezen tegenover verse en ingevroren groenten wel voedingswaarde, namelijk 15% van het oorspronkelijke gehalte. Een voordeel is dat je deze groenten vaak niet lang hoeft te bereiden, waardoor ze niet nog meer voedingswaarde verliezen en bij sommige producten gelijk uitkomen met verse of ingevroren producten.

Bereiden
Zoals je kunt lezen bevatten alle drie de varianten vitamines en mineralen. En wanneer je kiest voor onbewerkte producten, vers, ingevroren of uit blik, het allemaal bijdraagt aan een gezonde leefstijl. Dat is mooi. Als je eenmaal je voorraadkast en koelkast gevuld hebt, kan het bereiden beginnen. De beste manier om vitamines en mineralen te behouden is stomen, want koken zorgt ervoor dat vitamine en mineralen verloren gaan. Doe daar je voordeel mee.

Ook interessant voor jou

Healthtastic maakt gebruikt van Cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen, klik dan op accepteer. Accepteer Lees hier meer