De avocado is helemaal HIP

bij Ellis

Je smeert hem op je boterham, vouwt hem dubbel in een wrap of je maakt er een lekkere pastasaus van. De avocado is multifunctioneel en helemaal hip. Dit groene goedje is niet enorm duur en bij elke supermarkt te verkrijgen. Daarnaast is hij ook nog eens uber gezond. Wat willen we nog meer? Juist, hier meer van (w)eten.

De avocado is een vrucht die groeit aan een boom in Centraal-Amerika. De boom is bekend wegens zijn gelijknamige vrucht, ook wel de advocaatpeer genoemd. De bomen groeien vooral in het prachtige land Mexico en worden wel 20 meter hoog (diepe buiging voor de mensen die deze kanjers moeten plukken). In 2016 exporteerde Mexico voor 1,5 miljard dollar aan avocado’s. Zoals je weet heb ik zelf onlangs Mexico bezocht, geen avocadoboom gezien. Wel heel veel gegeten. Grootafnemers van de avocado zijn de Verenigde Staten en het zal je misschien niet verrassen: Nederland (jaarlijks eten wij er bijna 39 miljoen). Mocht je ze zelf willen verbouwen, stop dan de pit in wat grond en geef regelmatig water. Heel veel geduld en je hebt je eigen avocadoboom.

Maar hoe gezond is deze vrucht nu eigenlijk? Het zit zo: de avocado is een bijzondere fruitsoort. Je hoort het goed: fruit, geen groente! Hij bestaat namelijk voor een groot gedeelte uit vetten. Dan denk je misschien dat hij in het rijtje ‘frikadel’ thuis hoort, maar niets is minder waar. De vetten die in een avocado zitten zijn juist gezond, ze bevatten geen cholesterol of zout maar wel veel enkelvoudige onverzadigde vetten die ontzettend goed zijn voor ons hart. Daarnaast bevat deze vrucht vezels en kalium. Vezels kunnen positieve effecten hebben op onze stofwisseling en kalium zorgt ervoor dat we een stabiele bloeddruk hebben en houden. Geen verstoring in je bloedsuikerspiegel dus, maar energie voor 10.

Naast de hoge hoeveelheid goede vetten, kalium en vezels bestaat de avocado uit nog meer goeds. Namelijk water, ijzer en een 20-tal verschillende soorten vitamines. Een avocado weegt ongeveer 100gr en is dus goed voor de helft van je ADH fruit.

Ondertussen heb ik je hopelijk kunnen overtuigen van de vele voordelen van de avocado en sta je te popelen om naar de supermarkt te fietsen. Dan wil ik je alvast waarschuwen. Het is namelijk een sport om een goede avocado te scoren. Tijdens het boodschappen doen kun je iedere avocado kritisch keuren door voorzichtig op de schil te duwen. Als de schil mee beweegt heb je een goede te pakken. Wil je de avocado direct eten? Dan kun je het steeltje eraf halen en de binnenkant checken. Is deze groen, dan is de avocado klaar om opgegeten te worden. Gelukkig helpen sommige supermarkten ons met het stickertje ‘eetrijp’.

Heb je toch een onrijpe avocado gescoord? Schaaf de (te harde) avocado over een salade of wikkel hem in wat aluminiumfolie en laat hem zo garen/rijpen in een voorverwarmde oven (180 graden) voor 10 minuten. Je kunt hem natuurlijk ook een paar dagen laten rijpen op de fruitschaal, liefst vlakbij je tros bananen, die versnellen het proces;). Is de avocado te zacht, verwerk hem dan in een smoothie. Doe de avocado samen met mango, kwark en wat water in een blender en geniet van een romige smoothie vol met heel veel goeds.

Je hebt een rijpe topper gescoord en je wilt er nu iets lekkers mee maken. Ik heb een aantal suggesties voor je. Probeer bijvoorbeeld eens:

  • Guacamole: Nee, geen kant-en-klare variant meer voor jou, maar een home made hemelse dip. Wat heb je nodig: Tomaat, chilipeper, limoen, ui, koriander en natuurlijk avocado;
  • Pesto: Nu denk je waarschijnlijk direct aan de traditionele basilicumpesto. Maar je kunt hier zoveel lekkers mee. Wat heb je nodig: Basilicum, knoflook, pijnboompitten, limoen, Parmezaanse kaas en avocado;
  • Avocado spread: Mooie vervanger van je dagelijkse broodbeleg. Wat heb je nodig: citroensap, komijnzaad, peper, zout en avocado. Lekker met een plakje gerookte zalm of kipfilet☺.

Naast dat je dit goedje kunt eten, zorgt het ook voor een zachte huid. Avocado leent zich namelijk goed als gezichtsmasker. Prak de avocado en voeg wat honing en yoghurt toe. Sit back and relax voor 10 minuten, spoel af en je schittert weer als nooit te voren.

Nog een allerlaatste weetje om mee af te sluiten. De avocado is de meest veilige fruitsoort die er bestaat. De vrucht is door zijn dikke jasje goed beschermd tegen bestrijdingsmiddelen en daarom is het kopen van een biologische variant niet nodig.

Vet gezond dus, die avocado!

Ook interessant voor jou

Laat een reactie achter

Healthtastic maakt gebruikt van Cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen, klik dan op accepteer. Accepteer Lees hier meer