Er gaat niets boven Groningen

bij Ellis
Groningen_Vannacht_pand

Onlangs bezocht ik samen met mijn moeder 3 nachten de prachtige stad Groningen. Het is even treinen vanuit Maastricht, 4,5 uur om precies te zijn, maar dan heb je ook wat. We hadden enorm veel geluk met het weer want het zonnetje scheen iedere dag. Het was zelfs 30 graden, maar dat voelde iets anders dan in het zonnige zuiden. Door de warmte hebben we helaas niet alles wat op de planning stond tot realiteit kunnen brengen. Maar dat mocht de pret niet drukken, want op dat lijstje stond voornamelijk ‘lekker eten’, goh het zou eens niet zo zijn. Het bezoekje aan de martinitoren, en dan vooral de beklimming ervan, hebben we helaas moeten overslaan ivm een ongevalletje op de toren. Ook het museum hebben we overgeslagen omdat de expositie ons niet aanspraak. Maar we hebben volgens mij wel alle restaurantjes bezocht. Toch wel het belangrijkste, moet ik zeggen. Ik zal jullie kort de highlights geven.

We sliepen in Guesthouse vannacht. Zoek je een leuk slaapplekje in Groningen, dan zeg ik DOEN! Echt een topplekje midden in het centrum van Groningen. Een rustige straat tussen de winkelstraten. De kamer is gelegen in een monumentaalpand uit 1850. Typische ramen, deuren en vloeren. De kamer is ruim, leuk en smaakvol ingericht. In de koelkast staat een ontbijt waar wij 3 dagen mee hebben gedaan. En…. Iedere dag stond er een klein huisgemaakt hapje op ons te wachten. Genieten.

Adres: Burchtstraat 9

Groningen_Vannacht_pand

Slaap lekker groet

Waar wij zoal gegeten en gedronken hebben? Hier onze toppers:

Anat

Wij hebben heerlijk ontbeten bij Anat. Het is een stukje buiten de stad, maar zeker op loopafstand én zeker de moeite waard. Het stukje lopen leidt je door de pitoreske straten van Groningen. Leuke groene voortuintjes begeleiden je richting het park van Groningen, waar Anat in de zon ligt te stralen. We namen een stoeltje op het zonnige terras met uitzicht op de vijver. Anat serveert 100% plantaardige gerechten en ik bestelde de soja yoghurt met granen en fruit. Trouwens ook een super leuk plekje om ’s middags van een kopje koffie met huisgemaakte cake te genieten.

Adres: Verlengde Grachtstraat 1

Groningen_Anat_ontbijt

Ontbijtje bij Anat

Groningen_Anat

In het zonnetje

Wadapartja

Je zoekt een leuk lunchplekje in Groningen? Dan heb je hem nu gevonden. Wadapartja. Het was even denken waar dit voor staat, maar als je er achter bent dan vallen heel wat puzzelstukjes in elkaar. De gerechten op de kaart zijn niet doorgaans en de lunchzaak dient zich niet alleen als eettent, maar ook als tweedehandswinkel. Best apart en daarom staat ‘Wadapartja’ voor ‘Wat apart ja’. Ik vond hem leuk. Sandwich was trouwens om te smullen!

Adres: Gedempte Zuiderdiep 39-41

Groningen_Wadapartja

Wadapartja

Kattencafe ‘Op z’n kop’

Als je kattengek bent, zoals ik, moet je hiernaar toe. Hoe geweldig is dit. In kattencafe op z’n kop zitten 10 asielkatten die de tijd van hun leven hebben. We hadden geluk dat er nog een zitplaatsje was, want eigenlijk moet je reserveren om binnen te komen (maar ik zou het altijd proberen!). Onder het genot van een goede kop cappuccino aai je de mooiste katten. Naast lekkere koffie krijg je hier ook koek en lunch. Bezoek allemaal dit leuke plekje en vergeet vooral niet om te doneren 🙂

Adres: Oude Ebbingestraat 57

Groningen_kattencafe_op_zijn_kop

Op zijn kopje koffie

Groningen_kattencafe_op_zijn_kop

Lekker knuffelen

No. 25

In deze leuke straat liggen kleine winkeltjes en dit kleine restaurantje: No.25. Bijna alles op de kaart wordt op de Green egg bereid. Lekker smaakje dus. Ik at hier een broodje met gegrilde halloumi en kersen saus. Oeh, water loopt me in de mond als ik eraan terug denk. Bij het broodje dronk ik een vers gesperste bietensap = Healthy style. I luv it!

Adres: Oude kijk in ’t jat str 25

Groningen_no.25_broodje

Broodje smullen

Moro

Tapas, dan verwacht je de Spaanse tapas. Maar op de kaart van Moro staat veel meer dan alleen tapas. Ik word heel erg blij hiervan, want naast dat ik tapas ontzettend lekker vind, serveren ze hier ook de Marokkaanse keuken. Ik at Tajine met kip, zoete aardappel en couscous. Heerlijke en eerlijke smaken. Dit restaurant heeft trouwens een heerlijk groot terras waar je op een warme zomer avond lang kan vertoeven.

Adres: Gedempte Kattendiep 21

Groningen_Moro

Tapas bij Moro

Folk

Dit is geen restaurant, maar een conceptstore. Bij FOLK kan je van alles kopen voor in huis, (baby)kleren en leuke gadgets. Het is een ware beleving om door deze winkel te lopen. Naast al het leuks voor in huis, verkopen ze ook lekkere ijsjes van NICE. Voor de mensen die dit niet kennen, ga het proeven. De ijsjes worden gemaakt van biologisch fruit, een beetje water en rietsuiker en wat honing. Lekker verkoelen op een warme dag.

Adres: Folkingestraat 17

Groningen_Folk

Fruitig ijsje

PS. Koffie, kunst en chocolade

We hebben niet veel gesnoept tijdens ons weekendje weg. We bewaarde het allemaal voor PS koffie, kunst en chocolade. Ook dit zaakje ligt in die leuke straat, tegenover No. 25. Even uitrusten in deze, met aandacht ingerichte, zaak. We bestelde een pot verse gemberthee met scones, clotted cream en 2 soorten jam. Even niks, alleen maar genieten!

Adres: Oude Kijk in ’t Jatstraat 24

Groningen_PS_gemberthee

Groningen_PS_gemberthee

Pot thee

Dat waren 4 dagen Groningen. Het mogen duidelijk zijn, we hebben veel restaurants en terrassen gezien. Maar we hebben ook goed geshopt hoor. De stad is niet mega groot en daardoor is alles op loopafstand (was wel zo fijn met die hitte). Groningen is een echte studentenstad en dat merk je. ’s Avonds is het altijd gezellig druk en op de markt liggen veel studentencafe’s. Die heb ik maar overgeslagen, dat wilde ik mijn moeder niet aandoen.

Wat ik trouwens niet wist, voordat ik naar Groningen ging, was dat de stad, net zoals Amsterdam, omsingeld wordt door water. Daardoor kan je de stad perfect per boot ontdekken.

Na mijn bezoekje aan Groningen begrijp ik wel waarom er niets boven Groningen gaat. Deze stad heeft je zoveel te bieden, daarom denk ik dat na Maastricht, Groningen mijn nummer 2 is!

Wanneer ga jij?

Ook interessant voor jou

Laat een reactie achter

Healthtastic maakt gebruikt van Cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen, klik dan op accepteer. Accepteer Lees hier meer