Normaal gesproken worden stamppotten in de winter gegeten. Maar waarom eten we geen stamppotten in de zomer? Dat kan best, wanneer je de juiste ingrediënten kiest. Geen boerenkool, andijvie of zuurkool. Ook geen rookworst, speklap of gehaktbal. Maar door deze typisch winterse ingrediënten te vervangen voor de typisch zomerse ingrediënten, is een stamppot ook lekker bij hoge temperaturen in de zomer. Denk bijvoorbeeld aan erwten, rucola, zongedroogde tomaten, pijnboompitten, kip en spinazie.
In deze stamppot gaan de altijd frisse tuinerwten en samen met de Hüttenkäse is dit gerecht een stuk frisser dan de winterse variant. De kip gaat erdoor waardoor je met één pan klaar bent. Wel zo handig. Deze stamppot is zelfs koud lekker. Ben je vegetariër of eet je liever geen vlees? Verdubbel dan de Hüttenkäse en laat de kip achterwegen. Zo zorg je dat dit gerecht toch voldoende eiwitten heeft.
Dit heb je nodig
- 5 zoete aardappelen of gewone aardappelen
- 200 gr tuinerwten
- 2 stengels bosui
- 1 gerookte kipfilet
- 7 el Hüttenkäse
- 100 gr ijsbergsla
- Beetje melk
- 1 halve rode peper
- Chilipeper en zout
Zo maak je dit recept
1: Zet een pan met flink veel water op het vuur en zorg dat het kookt. Boen de zoete aardappelen goed schoon en snijd in gelijke plakjes of blokjes. Kook de zoete aardappel in 15 min gaar. Voeg de tuinerwten de laatste 2 min nog toe.
2: Snijd de bosui in reepjes en doe hetzelfde met de gerookte kip. Als de aardappelen gaar zijn giet je ze samen met de tuinerwten af. Voeg 3 lepels Hüttenkäse en de bosui toe (hou een beetje apart voor de garnering).
3: Snijd de rode peper in dunne reepjes en voeg dit toe. Wanneer je graag pittig eet, voeg dan de hele peper toe. Breng de stamppot op smaak met zout.
4: Stamp de ingrediënten tot een smeuïge massa. Wordt het niet smeuïg genoeg, voeg dan een beetje melk toe. Schep de ijsbergsla en kipreepjes erdoor.
5: Neem vier diepe borden en schep de stamppot erop. Garneer met de overgebleven Hüttenkäse en naar smaak nog een beetje chilipeper.
Geïnspireerd door ah.nl