Moe? Mijn tips voor meer energie

bij Ellis
ellis-atletiek-energie

Je bent niet de enige. Tijdens deze donkere maanden heb ik er ook last van: vermoeidheid! ’s Ochtends kom ik net iets moeilijker mijn bed uit, de behoefte naar een dutje overdag is aanwezig en soms moet ik mezelf van de bank af schoppen. Moe, moe en nog eens moe. Zonde van mijn tijd vind ik het en daarom doe ik er alles aan om zo fit en energiek mogelijk door het leven te gaan. Want met genoeg energie worden we vrolijker en dus gelukkiger. Ik zet mijn tips voor je op een rijtje. 

Oorzaak

Misschien moeten we beginnen bij de oorzaken van een energietekort voordat we direct doorgaan naar de echte tips. Vaak kent vermoeidheid meerdere oorzaken. Slaaptekort, ongezonde voeding en stress zijn de drie belangrijkste daarvan. Natuurlijk zijn we ook allemaal wel een keertje ziek, ook dan kunnen we moe zijn. Houdt dit lang aan, breng dan een bezoekje aan de dokter. Ben je verder kerngezond dan komen hier mijn bruikbare tips:

Water

Bijna voor alle lichaamsprocessen is water nodig. Het is daarom belangrijk dat je iedere dag voldoende water drinkt (minimaal 2 liter per dag). Zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt, dat je minimaal drie keer per dag opnieuw vult. Het klinkt misschien gek, maar wissel je kopjes koffie om voor een aantal glazen water of kruidenthee. Door de werking van koffie zet je de natuurlijke signalen van je lichaam uit en die zijn juist heel belangrijk. Het glas water zal je meer energie geven dan dat ene kopje cafeïne.

Slaap

Slaap voldoende en volgens een bepaalde regelmaat. Bijvoorbeeld 8 uur per nacht en van 22.30 tot 06.30uur. Helaas lukt me dat ook niet altijd, maar het is wel mijn streven. Zorg dat je kamer is opgeruimd, gelucht en op een goede temperatuur (18 graden). Leg je telefoon een half uur voor het slapen gaan weg en maak je hoofd leeg. Sinds kort heb ik een wekker en blijft mijn telefoon overnachten in een andere kamer. Vanaf die tijd slaap ik veel beter. Geef toe aan dutjes overdag wanneer je lichaam aangeeft moe te zijn, maar maak ze niet langer dan 30 minuten, een powernap dus. 

Beweeg

Hoe fitter je bent, hoe meer energie je hebt. Zorg er daarom voor dat je voldoende beweegt. Hardlopen, wandelen, krachttraining, (power) yoga en zwemmen zijn voorbeelden van beweging waar je veel energie van krijgt. Je werkt aan je uithoudingsvermogen en conditie. Hierdoor zorg je ervoor dat je minder snel uitgeput raakt. Sport je nu al met regelmaat, zorg dan dat je goed herstelt. Gezonde voeding speelt hier een cruciale rol in, maar soms kunnen supplementen ook goed helpen. Zelf slik ik magnesium. Lees hier meer over magnesium.

Groenten

Eet groenten! En als je denkt dat je voldoende groenten eet, check dan of dit echt 400 gram is (de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid). Groenten zorgen namelijk voor veel energie en bouwstoffen. Vervang je stukje fruit (want veel fruitsuikers) voor een zak wortelen en schep bij het avondeten net een lepel extra op van de broccoli. Je zult snel verschil merken. 

Suiker

Wanneer je moe bent heb je veel behoefte aan suiker, terwijl dit juist de grootste energievreter is. Je krijgt na het eten van suiker even een rush om vervolgens een crash te krijgen. Mijd daarom alle vormen van niet natuurlijke suiker en probeer juist iets te eten waar het lichaam veel energie uithaalt. Zoals bijvoorbeeld noten en avocado’s. 

Zon

In de donkere maanden is de zon soms ver te zoeken. Ga toch naar buiten en pak zoveel mogelijk daglicht, hierdoor maak je namelijk vitamine D aan. Een tekort aan dit goedje zorgt voor vermoeidheid, zwakheid, lusteloosheid en pijn aan gewrichten en spieren. En dat moeten we juist niet hebben. Breng daarom je pauzes zoveel mogelijk door in de buitenlucht en maak het liefst een wandeling van 30 minuten. Bewegen en vitamine D opsnuiven = win-win. 

Dus zorg goed voor jezelf deze winter, dan gaan we samen de strijd tegen de moeheid aan. En die gaan we winnen, let maar op!

Ook interessant voor jou

Healthtastic maakt gebruikt van Cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen, klik dan op accepteer. Accepteer Lees hier meer