Ell’Favoriet: Ruim puin, maak een moestuin

bij Ellis
Moestuin_ellis_1

Sinds ik het ouderlijk huis verlaten heb, droom ik al van een eigen kruiden- groente- en fruittuin. Op het balkon van onze vorige woning heb ik dan ook van alles geprobeerd. Er scheen helaas geen zon. Dus geen enkele plant bleef in leven. Behalve het mos dat iedere lente weer in het afvalemmertje belandde, maar ook net zo hard weer terugkwam. Toen wij verhuisden moest er een tuintje bij zitten, met zon. En thank god, die hebben we nu. Dus dat tuintje ging er komen. Wil jij ook een tuin vol met eetbaar spul? Lees dan snel verder.

Kruidentuin
Je kunt natuurlijk veel verschillende soorten etenswaren verbouwen in je tuin. Een kruidentuin is het meest voorkomend en ik denk ook het gemakkelijkst. Kruiden vragen namelijk het minste onderhoud. Natuurlijk hebben ze wel een beetje verzorging nodig, maar met water en een beetje zon zijn ze snel tevreden. Verwijder zo nu en dan het onkruid dat tussen de kruiden groeit. Mocht je graag munt willen verbouwen, plaats het niet te dicht op andere kruiden (of verbouw het in een pot). Dit is namelijk net onkruid.

Moestuin
Een moestuin vraagt iets meer aandacht. Persoonlijk vind ik dat de allerleukste variant. De ondergrond moet goed zijn voorbereid. Het mag niet meer vriezen en de grond moet vruchtbaar zijn. Daarnaast moet je niet te diep zaaien. Een moestuin heeft veel zon nodig. Heb je nog nooit groente verbouwd? Start dan met de makkelijke groenten: courgette, wortel, radijs en spinazie.

Fruittuin
Wat is er leuker om door je tuin te lopen en direct te snoepen van al het lekkers dat er groeit? Mij lijkt het fantastisch! Ik heb alleen geen ‘wandeltuin’. Toch verbouw ik blauwe bessen (een kleine struik). Prima te combineren met een moestuin omdat ook het fruit veel zon nodig heeft. Houd er wel rekening mee dat fruit vaak groeit aan struiken of bomen. Je hebt er dus veel plaats voor nodig.

Onze tuin
Vorig jaar juni zijn wij verhuisd naar onze nieuwe woning. Een nieuwbouwwoning. Onze tuin was één groot modderbad. De grond was enorm nat en drassig. Eerst hebben we ervoor gezorgd dat de tuin een normale basis kreeg. Hek, loopstenen, planten en natuurlijk gras. De plek voor de eetbare-tuin was ingetekend. Maar er moest eerst flink gewerkt worden om de grond gezond te krijgen. Toen de zon zich onlangs liet zien, werd het toch echt tijd voor die ‘eetbare tuin’.

Moestuin_ellis

Fris geplaatst

Moestuintjes van AH
De plek waar de ‘eetbare tuin’ moest komen was ingetekend. Niet groot, maar prima om twee personen van iets extra’s te voorzien: 1,80 x 90cm. Ik heb vier planken gekocht bij de bouwmarkt en hiervan een vierkant gemaakt door ze met spijkers aan elkaar te tikken. Deze heb ik op de grond geplaatst en volgegooid met potgrond. Potgrond is veen of kokos, vermengd met boomschors, compost, meststoffen en kalk en prima geschikt voor je ‘eetbare tuin’. Ik ging naar de Intratuin en kocht een rij kruiden, een rij groenten en liet een rij vrij voor de moestuintjes van de AH.

AH_moestuin_radijs

Het radijsje groeit als kool

AH_moestuin

AH moestuintjes in de maak

Verzorging
Wij hebben een mooi plekje gevonden in de tuin waar de zon het meeste schijnt, daarnaast verzorg ik dagelijks de grond. Ik schoffel, haal viezigheid weg en geef voldoende water. Niet te veel dus. De grond is vochtig, maar niet kleddernat (bij regen hoef je geen extra water te geven, lijkt me logisch, maar ik zeg het toch maar even). Bespeur ik dat een plantje het minder goed doet, dan verwijder ik dode bladeren en geef ik extra liefde (en voeding zonder chemische middelen). Let op voor slakken, want die houden ook wel van jouw ‘eetbare tuin’. Hebben ze jouw tuin gevonden? Haal ze dan altijd weg (Ik gooi ze in de vuilbak, jak). Voorkomen is beter dan genezen. Hier een aantal tips:

– Zorg voor vogels in je tuin, die vinden slakken namelijk lekker
– Plant bieslook, dit vinden ze namelijk stinken
– Leg steentjes om je kruidentuin, hier lopen ze niet overheen

Succes
Een ‘eetbare tuin’ is geen rocket science. Maar hij behoeft wel de nodige aandacht en liefde. Weet dus waar je aan begint. Als je eenmaal de stap genomen hebt, dan kan ik je verzekeren dat het enorm leuk is om te doen. En niet te vergeten, een zomer vol lekkers. Ik kijk er nu al naar uit…

Ook interessant voor jou

1 Reactie

Ell'Favoriet: Hoe is het met mijn moestuin? - Healthtastic 22 juni 2018 - 10:56

[…] schreef ik over de start van mijn moestuin, lees het hier. Best spannend zo’n eerste keer, want hoe zal het gaan? Heb ik wel echt zo’n groene […]

Opmerkingen zijn niet mogelijk.

Healthtastic maakt gebruikt van Cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen, klik dan op accepteer. Accepteer Lees hier meer