De vergeten groenten! Wie kent ze niet?

bij Ellis
Vergeten_groenten_hoofdfoto

Broccoli, wortel, aardappel en spinazie. Er zal direct een belletje gaan rinkelen, je kent ze waarschijnlijk allemaal wel. Want je kookt er geregeld mee en je weet ook hoe je ze moet bereiden. De supermarkten liggen er vol mee en je komt ze ook vaak tegen in de recepten die je kunt vinden op internet. Maar in dat ene schap, dat waar je vaak gewoon voorbij loopt, liggen ook groenten die je níet kent. Dat zijn de vergeten groenten. Want tegenwoordig doen de groentemannen in de supermarkten hun best om afwisseling aan te brengen in hun groenteaanbod. Ik ben er blij mee!

Limburg

Door de verandering in ons voedingspatroon is ook het aanbod in de supermarkten ook erg veranderd. Waar we vroeger bijvoorbeeld alleen Hollandse sla aten, eten we nu rucola uit Italië. Eigenlijk jammer, want ons land, en zelfs specifiek Limburg, heeft ontzettend veel gezonds te bieden. Misschien moeten we ons daar allemaal wat meer bewust van zijn en de groentetelers uit onze eigen land en regio steunen door wat vaker (vergeten) Nederlandse groenten nuttigen.

Experimenteer

Ook in ons land worden ook veel groenten verbouwd die niet in het populaire groenterijtje voorkomen en dus eigenlijk vergeten zijn. Voorbeelden zijn raapstelen, snijbiet, pastinaak, savooiekool, koolraap, schorseneren, koolrabi en nog heel veel meer. Ik loop zelf vaak naar ‘het vergeten schap’ in de supermarkt om te kijken wat het aanbod is. Met veel plezier koop ik dan vergeten groenten en experimenteer ik hiermee. De meest lekkere dingen tover ik dan op mijn bord. Enthousiast geworden? Loop dan niet meer langs dat schap, maar grijp je kans en koop eens iets anders.

Ik zal hier mijn favorieten voor je opsommen:

  • Pastinaak: Mijn absolute nummer 1. De witgele wortel die vroeger veel gebruikt werd om baksels zoeter te maken. Maar zo gebruik ik hem niet. Ik maak er soep van of stop hem in de oven met andere soorten wortelen en kruiden. Wat trouwens ook heel erg lekker is, is puree van deze wortel. Allemaal gerechten die geschikt zijn voor winter. En gelukkig staat die voor de deur.

  • Raapstelen: Raapstelen dragen ook wel eens de naam bladmoes. Het zijn jonge bladeren van bepaalde koolsoorten (koolraap, meiknol of Chinese kool) en groeien vaak in het voorjaar. De smaak van dit blad is knapperig, fris en ook een beetje pittig. Daardoor kan je hem ook wel vergelijken met rucola. Het uiterlijk kan heel erg verschillen, maar dat doet niks af aan de smaak. Net zoals rucola kun je er een lekkere salade mee maken, maar is het ook geschikt voor de wok of in een stamppot.

  • Koolrabi: Misschien wel de bekendste uit mijn rijtje. Deze zie je ook wel vaker, maar misschien zie je hem liggen en weet je niet wat je ermee moet doen. Bakken, grillen, vullen, roosteren, stampen en rauw. Alles dus. De koolrabi is een neefje van de bloemkool en de broccoli, maar helaas niet zo beroemd als de rest van de familie. Wat mij betreft volkomen onlogisch, want ik vind hem vele malen lekkerder.

Misschien onderschat ik je wel en ken je al deze groenten. Maar hopelijk heb ik je dan toch gestimuleerd om eens te experimenteren in de keuken en je gezonde grenzen te verleggen. Want koken is echt een feest, maar je moet wel zelf de juiste dingen in huis halen. Biedt jouw supermarkt nu geen vergeten groenten? Probeer dan eens de plaatselijke groenteman. Die heeft trouwens altijd het beste en verste assortiment en niet te vergeten, de vergeten groenten van het seizoen.

Ook interessant voor jou

3 Reacties

JO HENDRIKS 24 september 2017 - 21:34

Pastinaak was vroeger verboden in kloosters, vanwege de afrodiserende werking . . . . (veel gebruiken dus)

Ellis Visser 3 december 2017 - 21:33

Lekker Klaas! Snijbiet is ook heerlijk en een van mijn favoriete 🙂

Opmerkingen zijn niet mogelijk.

Healthtastic maakt gebruikt van Cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen, klik dan op accepteer. Accepteer Lees hier meer