Heb jij stress? Zo kom je ervan af!

bij Ellis
Mexico_tulum

Sta jij wel eens stil bij de hoeveelheid ontspanningsmomenten die je hebt per week? Eén op de zeven werknemers voelt zich weleens opgebrand, een aantal waar ik best van schrik. We gaan maar door. Dat geldt niet alleen voor mijn omgeving; ook ikzelf kan echt weken achter elkaar rennen als een gek. En dan niet alleen op de atletiekbaan, maar ook van afspraak naar afspraak, van ’s morgens tot ’s avonds. Middels deze blog ga ik jou, en ook mezelf, ervan overtuigen dat ontspanning op zijn tijd best een goed idee is. Voor lichaam en geest.

Weet jij eigenlijk wat stress is en hoe je dit verschijnsel kunt herkennen? Ga er maar even lekker voor zitten: stress is een reactie van ons lichaam om het in paraatheid te brengen. Stress wil ons voorbereiden op gevaren. Daarom kan stress ook wel eens bevorderlijk zijn, bijvoorbeeld als je moet presenteren. Je kunt dan heel even, heel goed scoren.

Maar als stress zich opstapelt, dan kan het ook negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheid. Je kunt je wel voorstellen dat het niet gezond is wanneer je lichaam constant in staat van paraatheid is. De stress krijgt alle voorrang van het lichaam, waardoor andere functionaliteiten verminderen. Denk bijvoorbeeld aan je darmfunctie, zuurstof in het bloed of voedingstoffen die minder goed worden opgenomen. Dat kan dan weer zorgen voor een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, hart- en vaatziekten en nog heel veel meer.

Het is duidelijk dat langdurige stress niet goed voor je is. Maar hoe herken je stress? Er zijn ontzettend veel uitingen van stress. Ze verschillen per persoon. Toch wil ik er wel een paar noemen die vaak voorkomen: moeheid, vaak ziek zijn, eetproblemen, nek- en schouderpijn, hartkloppingen, prikkelbaar, geheugenverlies en neerslachtig zijn. Je bent niet direct gestrest als een van deze symptomen soms voorkomen. Maar als je al langer met deze klachten loopt dat is het wel tijd voor een beetje ontspanning.

Er is heel veel te doen tegen stress. Maar het is juist ook goed om stress te voorkomen. De tips die ik nu ga geven zijn voor iedereen, ook als je denkt dat je nooit stress hebt. Zit je nog steeds? Komen ze:

Neem eens een ongepland dagje vrij
Je werkgever zal er misschien niet heel blij mee zijn, maar jij gaat er wel blij van worden. Neem gewoon eens een dagje vrij, het liefst ongepland. Ga iets doen waar je zin in hebt, desnoods de hele dag in bed met Netflix. Het zal je goed doen.

Leg 30 min voor slapen gaan je telefoon weg
De telefoon zorgt ervoor dat we bijna 24/7 ‘aan’ staan. Dit zorgt voor constante hersenactiviteit. De telefoon uit, of in ieder geval buiten handbereik, zorgt ervoor dat je echt even tijd hebt voor ontspanning.

Plan me-time in
Als je je agenda iedere week volledig vol hebt staan met afspraken met andere, wordt het tijd voor een beetje tijd voor jezelf. Plan het in je agenda en ga iets doen wat je leuk vind. Denk bijvoorbeeld aan een rondje hardlopen, een bezoekje aan de sauna of een boek lezen.

Zeg eens wat vaker nee
Je hoeft niet altijd overal bij te zijn of je bijdrage te leveren. Ook zonder jou zal het geregeld worden, echt waar! Het mooie is dat je in die tijd ook lekker kunt gaan ontspannen.

Maak een lijstje
Het kan soms helpen om een lijstje te maken met de dingen die je nog wilt doen. Dit geeft rust in je hoofd. Kom je erachter dat het te veel is, stel dan prioriteiten en zeg dingen op tijd af.

Ga op vakantie
Weliswaar mijn laatste tip, maar wel een die absoluut niet mag ontbreken in mijn rijtje van adviezen. Ga lekker op vakantie! Wat kan een mens daar van opknappen… Ik weet dat het niet altijd makkelijk te plannen is (want dit kan ook stress opleveren), maar doe het gewoon wat vaker!

Mexico_Ellis

Playa del Carmen

Het is een kleine greep uit de vele dingen die je kunt doen. Laat voorop staan dat je vooral doet wat voor jou het beste aanvoelt. Als ik zelf dit lijstje nog eens doorneem, heb ik nog heel wat stappen te zetten. Maar toch ben ik ook bewust bezig met een stukje ontspanning in de vorm van inspanning. Mijn hardloopuurtjes zijn mijn ‘me-time’ momentjes. Daarnaast probeer ik ook wat vaker mijn telefoon weg te leggen (alhoewel dat niet altijd lukt), ook omdat ik merk dat ik er hoofdpijn van krijg. Naast mijn grote hobby’s koken en bewegen, beweeg ik me ook graag naar een ander land. Het liefst een land met een strand en een temperatuur van ten minste 30 graden. Helaas zorgt het werk ervoor dat ik deze hobby niet met regelmaat kan uitvoeren.

Ook interessant voor jou

Healthtastic maakt gebruikt van Cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen, klik dan op accepteer. Accepteer Lees hier meer