Gezonde barbecue: tips & tricks

bij Ellis
BBQ_Kip_met_couscous_salade_en_yoghurtdressing-1200x846

Nu we toch al een aantal weken (jaja) mooi weer hebben gehad, ruik ik met zeer grote regelmaat de barbecue van de buren. Sinds onze verhuizing hebben ook wij een tuin, waardoor een barbecue ook ons een goed idee leek. Heerlijk voor deze mooie dagen. Alleen staat een barbecue gelijk aan veel wit brood, romige sauzen en veel vettig vlees. Niet de meest gezonde maaltijd. Ik heb een aantal tips & tricks voor je, zodat je iedere dag onbezorgd de barbecue kunt aanzetten.

Groente en fruit
Zelf ben ik niet zo’n vleeseter. Bij een barbecue geeft ik daarom de voorkeur aan een goede salade en groente. Wist je dat je groente ook gemakkelijk op de barbecue kunt leggen? Als je aluminiumfolie in huis hebt, kom je al heel erg ver. Maak bijvoorbeeld een pakketje met paprika, courgette, venkel en lekkere kruiden zoals rozemarijn, basilicum en peterselie en leg dit een tijdje op de barbecue. De groente krijgt een heerlijke smaak door de barbecue. Wat ook lekker is, is een gepofte zoete aardappel of een maïskolf.

Als toetje kun je lekker wat gesneden ananas erop leggen. Dan geen aluminiumfolie maar gewoon ‘naakt’ erop leggen zodat het grillstreepjes krijgt. Heerlijk!

Vlees en vis
Voor veel mensen staat barbecueën gelijk aan heel veel vlees. Wat mij betreft kunnen we daar met z’n allen verandering in brengen. Twee à drie stukjes vlees is echt meer dan voldoende. Kies dan altijd voor het meest magere vlees zoals biefstuk, rosbief, kipfilet of kalkoen en rundergehakt. Laat het trouwens niet enorm aanbranden, maar dat geldt voor alle voedingsmiddelen.

Met vis kun je niet veel fout doen. Het lekkerste vind ik zalm of verse tonijn. Heerlijk op een barbecue. Als je vis een beetje uit elkaar valt is het handig om er een beetje aluminiumfolie onder te leggen.

Brood
Geen barbecue zonder brood. Ook voor mij niet. Maar ik overdrijf niet. Ik kies bewust voor een iets gezonder brood – zoals bijvoorbeeld een speltstokbrood – en ik eet niet een volledig brood op. Dit zorgt er trouwens ook voor dat ik meer plaats heb voor groente en salade. Dat vele malen voedzamer en lekkerder is.

Kruidenboter en andere dips
Een stokbrood, maar ook vele stukjes vlees en groente, zijn net iets lekkerder met kruidenboter of een andere dip. Een tip: maak alles lekker zelf. Koop goede boter, knip wat verse kruiden uit je tuin en maak zelf een kruidenboter. Hetzelfde geldt voor de dips. Als je een blender of keukenmachine hebt kun je werkelijk alles maken. Van hummus (kikkererwten en verse kruiden) tot pesto, van salsa tot guacamole. Je zult zien dat je barbecue direct een stuk feestelijker gaat zijn.

En dan… salade
Natuurlijk kan een barbecue niet zonder een goede salade. Ik ben echt dol op salades en dat is voor mij dan ook de hoofdact van de barbecue. Ik varieer van een lekkere groene salade met veel sla, groente en pitjes tot fruitsalades waarbij een watermeloen niet weg te denken is.

Met deze tips aan je zijde weet ik zeker dat je barbecue een stukje gezonder is en niet te vergeten: veel lekkerder!

Een fijne barbecuezomer allemaal.

Ik heb een speciale categorie aangemaakt met typische barbecue recepten. Klik hier.

Ook interessant voor jou

Healthtastic maakt gebruikt van Cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen, klik dan op accepteer. Accepteer Lees hier meer