Wat veel mensen niet weten, is dat vroeger de pastinaak net zo belangrijk was als de aardappel. Deze witte knol heeft ons vroeger in de koude winters doen overleven. Nu zie je hem vaak terug komen bij culinaire gerechten. De pastinaak is een echte smaakmaker en ik vind hem perfect passen in een soep. Zo lekker winters. Daarom maakte ik deze pastinaakcourgettesoep. Jammer genoeg bieden niet alle supermarkten de pastinaak aan, dus hopelijk kun je hem vinden in de schappen. Zo niet, vraag ernaar (en vervang hem voor de winterpeen). Wellicht ben je niet de enige en zie je hem binnen de kortste keren wel in het schap liggen.
Je ziet pastinaak voornamelijk in de winter. Ze zijn namelijk super sterk en overleven de kou. Ze zeggen zelfs dat ze lekkerder worden door de kou, dan wordt hij zoeter van smaak. Net zoals de winterpeen.

Dit heb je nodig
- 3 pastinaken
- 1 courgette
- 2 uien
- 2 el sambal (oelek of badjak)
- 2 takjes verse peterselie
- 500 ml groentebouillon
- 2 el olijfolie voor in te bakken
- peper
Zo maak je dit recept
Zo maak je deze soep:
1: Neem een grote soeppan en zet op laag vuur. Giet er 1 el olijfolie in
2: Snijd de ui fijn
3: Was de pastinaak en snijd in reepjes
4: Was de courgette. Snijd 1/4 eraf voor de garnering. Snijd de rest in plakjes. De garnering mag in kleine blokjes
5: Voeg de ui, pastinaak en courgette in de soeppan
6: Voeg 1 el sambal toe en roer goed door. Laat dit voor 5 minuten bakken
7: Voeg de bouillon toe en breng op smaak met peper. Kook dit voor 10 minuten
8: Neem een hapjes pan en doe hier 1 el olijfolie in. Haal de blaadjes van de peterselie af en frituur de blaadjes. Doe dit totdat ze knapperig eruit zien
9: Pureer de soep
10: Schenk de soep in soepkommen. Garneer met de courgette, 1 tl sambal en de knapperige peterselie
Smakelijk eten!