Pindakaas is vaak mijn redder in nood. Bij thuiskomst met reuze honger, snoep ik een lepel pindakaas naar binnen om de eerste honger te stillen. Na dit lepeltje genot, kan ik weer rustig nadenken en beginnen aan het avondeten. Maar pindakaas is ook mijn momentje van geluk. Een heerlijke boterham besmeerd met een laagje pindakaas en pure hagelslag. Ik kan daar echt van genieten.
Vroeger speelde pindakaas een belangrijke rol in mijn leven, niet direct maar indirect. Mijn broer had namelijk een heftige pindakaas verslaving (Sorry broer), of ja verslaving, hij at niks anders. Hele grote uitdaging voor mijn moeder, want die stond telkens fanatiek in de keuken om van alles te verzinnen om hem ook andere dingen te laten eten, zodat hij ook wat vitamientjes zou binnen krijgen. Ik zal jullie geruststellen, het is allemaal goed gekomen. Mijn broer is nu een alleseter, sterk en gezond. Ook al stond de pot midden in onze familie, ik at vroeger bijna nooit pindakaas. Kan me alleen herinneren dat het op een wit bolletje ging, met lekker veel boter en hagelslag. Niet heel erg gezond, maar ik at het gelukkig niet iedere dag.
Pindakaas heeft goede voedingswaarden en draagt daarom de stempel ‘gezond’. Dit betekent trouwens niet dat je een pot moet leeg eten, want pindakaas bevat veel vet. Weliswaar goede vetten. Bij 100 gram pindakaas zijn de macro’s als volgt verdeeld: 20 gram koolhydraten, 6 gram vezels, 25 gram eiwitten en 50 gram vet. Naast de goede macro’s en micro’s maakt pindakaas je ook nog eens gelukkig. Hier is trouwens geen onderzoek naar gedaan, maar ik geloof het wel direct.
Pindakaas staat dus absoluut op mijn favorietenlijstje en verwerk het ook door van alles en nog wat. Op Healthtastic zijn dan ook verschillende gerechten te vinden met dit smeuïge goedje.
Happy nationale pindakaas dag!