Pannenkoeken kunnen wat mij betreft altijd. In alle vormen. Zoet of hartig, ik vind het altijd smullen. Misschien ben je snel geneigd om natural pannenkoeken te maken. Ze zijn gemakkelijk en altijd lekker, ik geef je geen ongelijk hoor. Maar eigenlijk ook wel een beetje zonde. Je kunt namelijk zoveel meer met een pannenkoek, kijk bijvoorbeeld eens op de pagina over pannenkoeken maken van Jumbo. Ik ging zelf ook aan de slag met dit pannenkoek-recept, lees dus snel verder.
Veel mensen gebruiken pannenkoekenmix, die gewoon in een pakje te koop is in de supermarkt. Melk en eieren erbij en je bent voor 100% zeker de pannenkoekenmeester in huis. Maar zo’n pakje is helemaal niet nodig. Met een beetje bloem, melk en eieren heb je hetzelfde resultaat -en misschien nog wel lekkerder-. Bij deze pannenkoek heb ik de bloem vervangen voor amandelmeel en de melk voor amandelmelk. Amandelmeel is licht verteerbaar, koolhydraatarm, een bron van gezonde vetten en vol eiwitten. Dat moeten we hebben! Een pannenkoek die dus een stukje voedzamer is dan de variant met bloem. Eerder maakte ik ook een pannenkoek op basis van havermout, ook erg lekker. Bekijk de banaan havermoutpannenkoekjes hier.
Bij deze amandelpannenkoek heb ik blauwe besjes toegevoegd. Ik voeg die besjes niet toe aan het volledige beslag, maar aan de lepel, vlak voordat het beslag de pan in gaat. Zo’n besje maakt de pannenkoek lekker smeuïg en ik vind dat net een tikkeltjes lekkerder dan een natural pannenkoek. Doordat je de besjes niet aan het volledige beslag toevoegt kun je sommige pannenkoeken met besjes en sommige zonder maken. Voor ieder wat wils dus. Je kunt in plaats van de besjes ook kersen, banaan of appel toevoegen.
Natuurlijk eet je de pannenkoek niet zonder een topping. Omdat ik vind dat een pannenkoek niet zonder een beetje zoetigheid kan, gebruikte ik een beetje poedersuiker. Maar je kunt ook blauwe bessenjam gebruiken. Lekker fris en het haalt zo goed die besjessmaak naar boven. Genieten toch?
Wat doe jij het liefste op je pannenkoek? Laat het me weten!
Dit heb je nodig
- 200 gr amandelmeel
- 300 ml amandelmelk
- 2 eieren
- olijfolie om in te bakken
- 300 gr blauwe bessen
- poedersuiker of een andere topping
Zo maak je dit recept
- Neem een diepe kom en een mixer
- Doe hier de amandelmeel, amandelmelk en eieren in. Mix het tot een glad beslag. Als het te droog is, voeg dan nog wat melk toe
- Neem een hapjespan en warm de olijfolie goed op
- Neem een diepe lepel en vul met het pannenkoekenbeslag. Voeg er een handje blauwe bessen aan toe en doe in de pan. Zorg dat de besjes goed verdeeld zijn
- Als de pannenkoek los komt, draai je hem nog even om. Stapel de pannenkoeken op een bord en bestrooi met poedersuiker.
Smakelijk!