Zomer voorbij, zo kom je gezond de herfst door

bij Ellis
Vijlenerberg

De herfst is dan echt begonnen. Niet alleen de eerste flinke regenbuien zijn gevallen, ook de blaadjes vallen collectief van de bomen. Tijdens de weersvoorspellingen hebben ze ook al gezegd dat we de laatste nazomerdag achter de rug hebben. Het is dus tijd voor een kleine terugblik op de zomer van 2017. Maar het is ook tijd om ervoor te zorgen dat we klaar zijn voor de donkere dagen die voor de deur staan.

Om met het weer te beginnen: het was een wisselvallige zomer. Juni was warm, juli stond in het teken van regen en in augustus hebben we te maken gehad met lage temperaturen. Ik las ergens dat deze zomer een gemiddelde temperatuur had van 17,7 graden. Klinkt voor mij niet heel erg warm, maar bij 17 graden gemiddeld spreken we van een warme zomer. Hoge pieken, lage dalen. We hebben een warme zomer achter de rug.

De zomer was qua sport een groot succes. Ik denk direct aan het EK vrouwenvoetbal, waar de Nederlandse vrouwen de mannen hebben laten zien wat goed voetballen is. Ze knalden de ene naar de andere bal het doel in en gingen hierdoor naar huis met de grote beker op zak: ze werden kampioen.

Wie ook zeker terugkijken op een succesvolle zomer zijn natuurlijk onze Nederlandse atletiekhelden die schitterde, tijdens het WK Atletiek in London. Churandy Martina en Daphne Schippers zijn twee namen die deze zomer vaak de revue gepasseerd zijn. Wat waren ze allemaal goed. Last but not least: De Tour de France. Ook hier weer Nederlandse namen. Dylan Groenewegen steekt hier voor mij met kop en schouders bovenuit. Een jonge hond met één droom: winst op de Champs-Élysées pakken. Hij deed het nog ook. Nog steeds heb ik kippenvel all over the place. Wat een geweldige prestatie.

Voor mijzelf stond deze zomer in het teken van verhuizen en opnieuw mijn draai vinden na een carrièreswitch. Beide voeten op de grond en rustig alles verwerken. Zorgen dat het nieuwe huis weer ons plekje werd. Best een spannende tijd achter de rug, maar zo klaar voor de mooie herfst die komen gaat! Weer terug de keuken in voor stoofpotjes, pompoenen en soepen. Qua sport gaat er ook weer een tandje bij. Focus en terug nieuwe energie kweken. Ik heb er zin in.

Maar hoe zorgen we nu ervoor dat we klaar zijn voor de herfst? Donkere dagen en weersverandering kunnen ervoor zorgen dat onze gezondheid ons in de steek laat en dat we ons anders voelen dan wanneer de zon schijnt. Het is daarom belangrijk om je hier bewust van te zijn en er alles aan te doen om fit en gezond te blijven. Hierbij een aantal makkelijke tips:

Beweeg
Omdat de dagen korter worden en je dus ’s avonds niet meer graag de deur uit wilt gaan, is het goed om overdag voldoende te bewegen. Ga in je pauze de deur uit, loop een rondje en vang daglicht op.

Natuur
Zoek de natuur op en geniet van de verandering van de bossen en planten. Ruil de bank in voor een flinke wandeling. Je zal zien dat je daar direct van opknapt.

Slaap
Zorg voor voldoende slaap. In de winter verbruik je meer energie en daardoor is het belangrijk om voldoende rust te nemen en te herstellen. Het is niet voor niks dat sommige dieren in de natuur een winterslaapje doen.

Vitamines
Ziektes liggen op de loer. Zorg daarom voor voldoende vitamines. Lukt het niet om dit uit voeding te halen, zorg dan dat je van goede kwaliteit vitaminepilletjes in huis hebt en slik bij.

Als je een beetje van deze tips uitvoert, moet een fitte herfst geen probleem zijn. Zorg goed voor jezelf, geniet, beweeg en rust uit. En zorg dat je een herfst krijgt om trots op te zijn.

Ook interessant voor jou

1 Reactie

Het tovermiddel in de donkere maanden - Healthtastic.nl 22 oktober 2017 - 09:07

[…] vorige blog ging over hoe je gezond en fit de herfst doorkomt. Nog niet gelezen? Klik dan hier. Toch wil ik nog graag iets toevoegen aan dit stuk. De dagen worden korter en de zon laat zich […]

Opmerkingen zijn niet mogelijk.

Healthtastic maakt gebruikt van Cookies. Heb je hier geen bezwaar tegen, klik dan op accepteer. Accepteer Lees hier meer